[M.G. Soikkeli]

Rikostoimittajat mursivat kustantamojen rivit

** CrimeTime-kustantamon perustajat Tervo & Nykänen
** vierailivat Tampereella 25.3.2011

 

 

CrimeTime on kustantamona erikoisuus, joka tulee väistämättä muuttamaan kirjamarkkinoiden pelisääntöjä Suomessa. Ei pelkästään siksi, että CrimeTime:n dekkaristit muodostavat osuuskunnan, vaan koska se tavoitteiltaan muutenkin muistuttaa kynätyöläisten unelmaa reilusta kustantamosta.

CrimeTime:n perustajat, Hesarin rikostoimittajina yhteen nivoutunut superkaksikko Jouni Tervo ja Harri Nykänen vierailivat Tampereella Pirkkalaiskirjailijoiden vieraina maaliskuisena perjantaina. Uutiset kustantamon perustamisesta olivat olleet julkisuudessa jo pidempään, mutta vasta paikanpäällä tavattuna kävi selväksi, millä tavoilla CrimeTime voisi toimia esimerkkinä muillekin 'pörssikatedraalien' valtaan kyllästyneille kirjailijoille - samoin kuin kyllä sekin, miten etuoikeutettuja dekkaristit Suomessa ovat verrattuna muihin kynätyöläisiin.

Uusi osuuskuntakustantamo aloittaa tänä vuonna varovasti muutamalla kovakantisella dekkarilla, joiden menekki on ainakin periaatteessa taattu nimekkäillä tekijöillä.
Lisäksi kustantamo aikoo olla näkyvästi mukana sähkökirjojen markkinoinnissa. Niiden tuottamisessa Tervo & Nykäsellä on iso avustaja, mediafirma Elisa, jonka sähkökirjavalikoima on kuulemma isointa mitä Suomessa on tänä vuonna tarjolla. Sähkökirjojen suhteen toimintaperiaate on täysin vastakkainen kuin muilla kustantamoilla, joille sähkökirja tuntuu olevan pakollinen rasite. CrimeTimen herrat kertoivat näkevänsä sähkökirjan mainonnan välineenä varsinaiselle printtituotteelle.

Printtimedian suhteen myös CrimeTime on samanlaisen välitysmafian armoilla kuin muutkin kustantajat. Silti kirjailijalle luvataan jopa 75% nettohinnasta (miinus painatus). Osuuskunta saa 5% ja firman toimintakuluihin menevät loput 20% - suhdeluvut ovat siis, kirjailijan eduksi, täsmälleen vastakkaiset kuin perinteisillä kustantamoilla.
Herrat Tervo & Nykänen korostivat, että kirjailijan palkkioiden noustessa tämän ei tarvitse kuluttaa niin paljon aikaa muihin kynätyöläisen sivuduuneihin, vaan hän voi omistautua varsinaiselle luovalle työlle.

Näyttäisi siis siltä, että suomalainen kynätyöläisen unelma on jopa reilumpi kuin ruotsalainen, kymmenen vuotta sitten aloittanut Piratförlaget, joka on joutunut antamaan osittain periksi rahan ja byrokratian paineille.

Isot kustantamot ovat menettäneet CrimeTimelle nyt monia ykköstekijöistään: Sipilä, Kilpi, Bagge, Ropponen, Jokinen, Pakkanen, Nuotio, jne; vain Remes, Mäki ja Lehtonen puuttuvat tästä unelmatiimistä. Hämmästyttävintä näin isossa rakennemuutoksessa onkin se, että Suomen Kirjailijaliitto ei ole vaivautunut mitenkään noteeraamaan kustannuskentän muutosta, ei edes mainittsemaan sitä omassa julkaisussaan.

Tampereelta uuden kustantamon suojiin on päässyt kirjailija Seppo Jokinen (kuvassa kolmas vasemmalta). Hän kiitteli CrimeTimen täyttäneen kaikki odotukset niin kirjan editoinnin kuin ulkoisen tuottamisen osalta, jopa käännösmarkkinoiden suhteen. Pohjoismaisen dekkarin buumia maailmalla uusi kustantamo pystyy kuulemma hyödyntämään Amerikan sillanpäässä Ice Cold Crime -kustantamon ja Jouko "Jarkon veli" Sipilän avulla.

Toisenkinlaisia mielipiteitä CrimeTime:n "reiluudesta" on jo kyllä esitetty. Esimerkiksi Niklas Herlin on blogissaan esittänyt hyvin perustellun kritiikin rikostoimittajien perustaman kustantamon skandaalihakuisuudesta, kun se vastoin uhrin toiveita julkaisi dokumenttiteoksen Herlin-perijättären kidnappauksesta. http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51084-ala-osta-tata-kirjaa

 

*

 

Ruotsin Piratförlaget

 

VerkonAatos