[M.G. Soikkeli]

HUMANISTI 2000

Mitä humanisteille kuuluu aivovuosituhannen ja budjettileikkausten aikakaudella - sitä saattoi tutkailla Tampereella 16.5. Kyseessä oli Tampereen yliopiston 75-vuotisjuhlaan liittyvä, humanisteille omistettu päivä.

Päivän virallisissa tilaisuuksissa kävi ilmi mm. se, että yliopiston eli pohjimmiltaan yhteiskunnallisen korkeakoulun syntysanoja oli yritetty lausua jo ennen kansalaissotaa, mutta "historialliset tapahtumat tulivat väliin", ja toteusupuuhiin päästiin vasta huhtikuussa 1925. Mutta kiinnostavinta tällaisissa tilaisuuksissa ovat tietenkin epäviralliset tapahtumat, joissa humanistit ovat ikäänkuin vapaassa akateemisessa tilassa. Seuraavassa kolme esimerkkiä:

Kulttuurintutkija Arto Jokinen esiintyi kirjansa Panssaroitu maskuliinisuus julkaisutilaisuudessa. Jokinen kertoi kuinka hän vielä viisi vuotta sitten oli tuntenut tekevänsä yksin ja ainoana tutkimusta siitä, miten väkivalta esitetään mediassa - nyt väkivallan esittäminen ja sen vaikutus on puheenaihe kaikkialla.

Toisaalla naistutkijat kukittivat uusia maistereita ja tohtoreita. Samaan aikaan humanistisen tiedekunnan juhlijat olivat sulloutuneet luentosaliin pakoon kaunista kesäpäivää - kuuntelemaan kunniatohtoreiden esitelmiä.

Mutta humanistien virallinen ohjelma ei ollut, sentään, ihan pelkkää esitelmää. Paikalle kokoontuneet nelisenkymmentä setää ja tätiä saivat nähdä opiskelijoiden näkökulmasta esitetyn draamallisen katsauksen humanistin arjesta. Näytelmän hyviin piikkeihin kuului kannanotto siitä, että jos opiskelijat saisivat äänestää jaloillaan minne rahoitus suunnataan, olisi esimerkiksi av-kulttuurin opintokokonaisuus se mikä keräisi tukea enemmän kuin perinteiset taideaineet, kirjallisuustiede ja taidehistoria.

Päivän kiinnostavin humanistikommentti oli se, että promootioon osallistuminen voi merkitä tradition kohtaamista 'toiseutena'. Amen. Tämän jälkeen menen vaikka merkitsemään Nokian osakkeita saadakseni humanistina viipaleeni toiseudesta.