[M.G. Soikkeli]

KIVIPÄÄ-TONKKA NIHIL INTERITILLE

Viime syksynä nuoret helsinkiläiskirjailijat perustivat uuden kulttuuripalkinnon edistämään omaehtoista, rahasta ja kulttuuriteollisuudesta riippumatonta luovuutta. Johtoajatuksena oli Markku Innon maksiimi "olkaa oma juttunne". Palkinto nimettiin KIVIPÄÄksi ja sen raatina toimivat kirjailijat Annina Holmberg, Markku Karpio, Sari Mikkonen ja Mika Wickström.

Jos tuo yhteisöllisyyttä korostava maksiimi luonnehtii kirjallisen ilmaisun estetiikkaa parhaiten, ei Agricola- päivänä (9.4.) jaettu KIVIPÄÄ-kulttuuripalkinto olisi voinut osua tarkemmin kohteeseensa. Seitsemästä (suomen kieleen sidottua kulttuuria edistäneestä) ehdokkaasta, mukana mm. Tuomas Alatalo ja Kati Outinen, kulttuuripalkinnon voittajaksi raati valitsi yksimielisesti NIHIL INTERITin, turkulais-helsinkiläisen runoyhdistyksen ja kustannusliikkeen.

Palkintoa noutamaan saapui Nihil Interitin edustajana runoilija ja liikkeen johtohenkilö Tommi Parkko. Palkinnon perusteluissa kiitettiin Nihil Interitiä siitä, että seitsemän vuoden aikana Nihilistä on kehittynyt uuden runoilijapolven kasvattaja, minkä lisäksi Nihil on julkaissut omaa Tuli&Savu -lehteä sekä käännösrunoutta, kouluttanut kirjoittajia ja järjestänyt maanlaajuisia esiintymiskiertueita.

Todentamatta jäi, mitä substanssia Nihil on tuonut suomalaiseen kirjalliseen elämään, runouteen eritoten, mutta näinä media-aikoina paljon on jo se, että joku voi toistuvasti tuoda kirjallisuuden edes kapakoihin ja toreille, edes parin tuhannen ihmisen harrasteeksi.

Palkinnon Parkolle ojensi Jarl Hellemann, emeritus- kustannnusjohtaja. Jos tarkkaan ajattelee, niin Hellemannin oma teos, viime syksyinen "Kustantajan näkökulma", olisi sekin kelvannut palkintoehdokkaaksi; niin pitkässä juoksussa kustanusmaailman kiemuroita avaava ja kirjallista kulttuuria kommentoiva se oli, viimeisiä laajassa näkökulmassa asiantuntevia puolustuspuheita kirjallisuuden arvosta.

Jarl Hellemannin ojentaessa kiertopalkinnon eli kahvilla täytetyn maitotonkan kofeinisti Parkolle, siinä siirtyi myös velvoitetta perinteen jatkamisesta. Suomi-Eesti -akselilla liikkuva Parkko jos kuka on oikea henkilö kirjallisuuden tilavuusmittaa kantamaan.

Lisää tietoa palkinnon perustamisesta.