[M.G.Soikkeli]

NOVELLIT 2000

"Eräänä vuonna oli junia vähän jokaisessa tarinassa. Ja jonain toisena vuonna hautajaisia." Näin kuvailee kustannustoimittaja Paula Pesonen Gummeruksen ja Nuoren Voiman novellikilpailua, lajissaan Suomen suurinta. Kilpailuun saapuu tyypillisesti yli tuhat novelliksi tarkoitettua tekstiä.

Näin juhlavuonna, kun kilpailu järjestettiin viidennen kerran ja voittajat julkaistiin komealla nimellä "Novellit 2000", tarinoiden yhteisin tekijä oli synkkyys. Jos rakkautta käsiteltiin, oli "sekin jotenkin vinoa", kuvailee kirjailija Petri Tamminen, palkintoraadin jäsen ja novellikokoelman toimittaja. Tyyliltään novellit ovat vallan perinteisiä, mitä nyt Liksom-pastissia on nähtävissä jopa voittaneissa kirjoituksissa. Todennäköisesti myös Tammisen itsensä harjoittama, superlyhkäinen juttutyyli innostaa uusia kirjoittajia koettelemaan novellin tiiviyttä.

Kirjoituskilpailut ovat edelleen harrastajien suosiossa, mutta kustannustaloille niistä on suoranaista hyötyä vain julkisuutena. Ne jotka ovat ahkerimpia kirjoittajia ovat todennäköisesti myös ahkerimpia lukijoita ja saattavat leimautua kilpailun järjestävään tahoon. Keskiarvoiselta iältään kilpailujen parhaimmisto on myöhäisnuorta, tällä kertaa n. 32-vuotiasta.

Toki Gummeruksenkin kisaan osallistuneista on noussut muutama kirjailija, kuten Tuuve Aro ja Sari Vuoristo. Lähtökohtana Gummeruksen kisaan on kuitenkin ollut Xeroxin käyttämä digipainotekniikka, jolla voittajatekstit painetaan, sekä kopiofirman sponsoroima 18 000 markan palkintosumma.

Tänä vuonna palkinnosta jaettiin kolme 6000 markan rahapottia kolmelle parhaalle novellistille: Harri Asikaiselle (kuvassa), Leena Meadille (kuvassa)sekä salanimen taakse kätkeytyneelle Jemina Staalolle. Makupalana tyylistä käyköön kunkin kirjoittajan ensimmäinen lause novellistaan:

"Eno putosi veneestä, keskellä kirkasta päivää selvinpäin." (Asikainen)

"Mä tiesin, että mun oli lähdettävä ja etten mä tulisi vähään aikaan takas himaan." (Mead)

"Navakka blosis nykäsee, heittää röykkiöittäin roskia ilmaan, Hesburgerin litistetty pahvimuki, venynyt kortsu, Tähtien sota -mehujääpapereita, jotka rapisevat muroina jalkakäytävälle." (Staalo)