[M.G. Soikkeli]

UUTTA JA PERINTEISTÄ NOVELLISCIFISSÄ

** raportti tieteis-ja fantasianovellien kirjoituskilpailun
** eli Portti-kisan palkinnonjaosta Tampereella 9.12. 2002

Suomalaisen scifin harrastajakentässä on tapahtunut merkittävä käänne, mikäli Portti-novellikisaa voidaan pitää estradina kentän muutoksille. Lehmät ja groteskius ovat kuluneena vuonna suomalaiseen scifin erityispiirteitä, naiset puolestaan ovat ottaneet huomattavasti entistä vahvemman paikan kirjoittajakunnassa. Kun viime vuonna kisaan osallistuneista naispuolisia oli 32 % ja miehiä 68 %, on suhdeluku nyt kääntynyt toisinpäin. Tosin raati päätyi laskelmissaan yhteensä 110 % sukupuoliseen valikoimaan, mutta scifin kohdallahan tämä ei ole yllätys.

Yllätys sen sijaan nähtiin kisan palkintosijoilla: sekä ensimmäisen että jaetun toisen sijan vei joensuulainen tehokaksikko Tero Niemi ja Anne Salminen. Pariskunta oli laittanut kisaan kaikkiaan kuusi toisiinsa liittyvää novellia, kokonaisuuden, jonka julkaisulle palkintoraati toivotti hyvää lähitulevaisuutta. Taidealan opiskelijat Niemi & Salminen paljastivat työskentelytavakseen, että edellinen hoitaa kirjoittamisen ja jälkimmäinen ideat; Nimbus-tarinoiden kokonaisuus vaikuttaisi edustavan jonkinlaista myyttistä avaruusoopperaa.

Muuten palkittujen ja kunniamainittujen kööri olikin enimmäkseen tuttuja kasvoja, joten mitään isoa muutosta palkintoraadin nuorentuminen (Frans Mäyrä ja Kanerva Eskola uusina, Raimo Nikkonen vanhana jäsenenä) ei ole tuonut siihen, millaista scifiä Suomessa suositaan tai millaista intoudutaan kisaan kirjoittamaan. Portin ja novellikisojen hyviä perinteitä jatkettiin myös siinä, että raati ilmaisi arvionsa kaikista palkituista novelleista ja oli avulias keskustelemaan paikalle saapuneiden kanssa näiden teksteistä erityisesti ja yleisesti.

Tavan mukaan raati arvioi lukemiaan novelleja kategorioittain. Pitkällä pärjää paremmin, totesi raadin jäsen Frans Mäyrä palkittujen novellien laajuudesta, mikä kyllä sotii novellin estetiikkaa vastaan, mutta näinhän tämä on aina ollut. Naiskirjoittajien myötä teksteihin on tullut näkyvästi lisää feministisiä teemoja, erityisenä osa-alueena näkyi kloonaus ja kysymys ihmisten aitoudesta, samoin myyttien kierrätys esimerkiksi Sari Peltoniemen toiselle sijalle yltäneessä novellissa.

Lehmä-novellien ilmaantumiselle esitettiin taustaksi BSE- taudit, mutta tähän kategoriaan ja sen käyttökelpoisuuteen ilmeisesti liittyi "skatologisen scifin" esilletulo, siis groteski eritteidenkuvaukselle perustuva huumori. Uusien aihevaltauksien ja tyylikeinojen suhde selittynee kilpailun luonteella, mitä veteraani-sf-toimittaja Pekka Sirkiä kuvaili "tyyligeneraattoreiden kiihdytyskilpailuksi".

Aivan sisäpiiriläiseksi kirjoittajakisa ei ole muotoutunut, jos kerran 14 palkintotilaisuuteen saapuneesta henkilöstä vain 4 oli Portti-lehden tilaajia! Todennäköinen pärjääjä Portti-kisassa on siis - Sirkiän pikaisen testin perusteella - sellainen Porttia tilaamaton kirjoittaja, joka on alle 30-vuotias, oikeakätinen ja ei-ensikertalainen kisassa. Tämänkertaisen kisan perusteella hän käyttää A:lla alkavaa nimimerkkiä, huomautti raati.

Tieteis-ja fantasianovellien kirjoituskilpailun järjestää Tampereen Science Fiction Seura ja Portti-kisaksi sitä kutsutaan novellit julkaisevan Portti-lehden tähden. Voittaja sai palkinnoksi 2000 e verovapaana. Lisätiedot tuloksista:
http://www.sci.fi/~portti/2002/novkil02p.html

Raportti edellisen vuoden palkinnonjaosta