[M.G. Soikkeli]

TURKU HÄVITTÄÄ KÖYHIÄÄN

Tähän asti Turku on tunnettu taipumuksestaan tuhota kaupungin vanhaa asujaimistoa uusien ökytalojen tieltä. Nyt Turku tekee lain ja moraalin venyttämisessä Suomen ennätystä myös

omien asukkaidensa hävittäjänä. Sosiaalitoimeen tehty organisaatiomuutos aiheutti sen, että toimeentuloturvan hakemukset kasautuivat vuoden vaihteessa mahdottomiksi pinoiksi. Vaikka Suomen laki nimenomaisesti takaa jokaiselle kansalaiselle välittömän perusturvan ja laki määrää käsittelemään anomukset toimeentuloturvaksi 14 päivässä, Turun organisaatiomuutos tehtiin välittämättä niiden mielipiteistä, jotka organisaatiossa työskentelevät, puhumattakaan niistä joiden tuloista puolet koostyy kyseisestä tuesta. Etuuskäsittelyyn palkattiin ylimääräistä väkeä pinojen selvittämiseen, mikä sekin - Turun paikallisradiosta kuuntelemani haastattelun perusteella - tehtiin kaleerilaivaa muistuttavissa olosuhteissa. Ilmeisesti sosiaalitoimen hallinto suhtautuu Turussa sektoriinsa samalla väheksynnällä kuin sata vuotta sitten virkamiehet suhtautuivat köyhäintaloihin. Yleisemmin kiinnostavaa on se, miksi tämä tapahtuu juuri Turussa ja miten tämän kaupungin pikkuporvarillinen mentaliteetti mahdollistaa moisen väheksynnän.

Tällä hetkellä toimeentuloturva-anomusten pinot on saatu purettua. Läänin tasolla tullaan seuraavaksi tutkimaan, miten raskaasti Turun kaupunki on rikkonut lakia päästäessään anomusten käsittelyn venymään kahdesta viikosta kuukausien mittaiseksi odotukseksi.

Tietysti Turun tauti on tässäkin tapauksessa vain oire siitä yleisestä piittaamattomuudesta, joka kohdistuu vähäosaiseen kolmannekseen väestöstä, mutta paikallisesti tunnuksellista Turulle on se, että järjettömän organisaatiomuutoksen taustalla olivat poliittiset päättäjät - ja että hyvinvoivaa turkulaisten enemmistöä ei pahemmin liikuta se, mitä toimeentuloturvalla eläville tapahtuu. Lauantaina 13.3. Turussa järjestettiin "Jo riittää kyykytys" -mielenosoitus, mutta väkeä miekkariin kertyi vain muutama kourallinen, sään ollessa jopa kevään suotuisin mahdollinen kokoontua torille ja marssimaan. Edes opiskelijoita, joiden luulisi tuntevan erityistä solidaarisuutta toimeentuloturvalla eläjiä kohtaan, ei juurikaan näkynyt paikalla. Ehkä he olivat kotona katsomassa Adolf E:n hautajaisia?

Torilla puhunut kansanedustaja Marjaana Koskinen rykäisi suoraan julki harminsa siitä, miten vähän toimeentuloturvan tilanne näkyi kiinnostavan turkulaisia. Koskinen oli muutenkin hämmästyttävä tapaus, parlamentaarikoksi ja etenkin demariksi, että hän puhui pelkkää asiaa ja ilmoitti suoraan missä syylliset tilanteeseen piilevät: sosiaalitoimen johtaja ja apulaiskaupunginjohtaja, kaksi kokoomuslaista, olivat idioottimaisen organisaatiomuutoksen takana. "Turku pitää saada kuriin", ilmoitti Koskinen ja lähti mukaan marssille vanhan työpaikkansa, sosiaalitoimiston eteen. Myöhemmin torilla hän palasi aiheeseen ja totesi hallituspuolueen tehtäväksi sen, että työmarkkina- ja asumistuki saadaan ylipäänsä Suomessa sellaiseen kuntoon, jotta mahdollisimman harva joutuu toimeentuloturvajärjestelmän varaan - etenkin Turussa, näin voisi lisätä, täällä missä oikeistopoliitikot voivat kohdella oikkujensa mukaisesti niin taloja kuin niiden ihmisiä.

VerkonAatos - kevät 2004