[M.G. Soikkeli]

VUOTOS-SOUTU 2000

Vuotos-allas on eri tavoin tunteita kuohuttava ympäristörikos kuin moni muu yhtiöt vs. ihmiset -kamppailut, koska siinä ei ole kyse pelkästään yhtiöiden ahneudesta pistää syrjäseudun luonto ja asuinalueet rahoiksi. Vuotos kuohuttaa erityisesti siksi, että kamppailu altaan rakentamisesta on kestänyt niin pitkään, monta vuosikymmentä. Allashankkeesta on tullut byrokraattinen sumppu, johon yksittäiset ihmiset eivät pysty enää vaikuttamaan, pääsemään siitä lävitse, mm. kehnonpuoleisen hallintokulttuurin vuoksi.

"Ei yksittäisten ihmisten pitäisi tällaista joutua huolehtimaan. Kyllä viranomaisten pitäisi osata hoitaa tehtävänsä", totesi Vapaa Vuotos -liikkeen voimahahmo Helena Tiihonen tämän kesäisessä mielenosoitussoudussa. Huomautuksellaan Tiihonen viittasi siihen, miten hallitusta myöten Vuotoksesta on tehty eestaas vatvovia päätöksiä, rakennetaanko allasta vai ei, eikä paikallishallinto ole, puolestaan, pystynyt käsittelemään tilannetta, jossa satojen ihmisten muodostama Vuotos-liike on toinen juridinen, Vuotos-alueen maita omistava osapuoli Kemijoki Oy:ta vastaan. Puhumattakaan vesioikeuden lahjus- skandaalista, joka ei sekään kuitenkaan riittänyt keskeyttämään altaan rakennussuunnitelmia. Tänä kesänä vesioikeus antoi viimeiseksi töikseen (ennen kuin lopetti itsensä [sic]) päätöksen, että ensimmäiset raivaustyöt Vuotos-alueella saa aloittaa. Yhtiö on jo tuonut parakkeja työntekijöitä varten Pelkosenniemen lähelle...

Toisaalta yksikin vastaääni vesioikeudessa on riittänyt antamaan toivoa allashankkeen vastustajille, puhumattakaan Natura-kaavoituksesta, josta Vuotos jäi täpärästi ulkopuolelle. Vuotos velloo siis vielä vapaana...ja se on saanut lisää julkisuutta ja puolustajia.
Tänä kesänä lähtö virralle sujui raekuuroista huolimatta tyylikkäästi: osanottajia mielenosoituksessa oli enemmän kuin koskaan, mukana toimittajia, poliitikkoja, paikallisia, kaiken ikäistä väkeä. Me etelästä tulleet kokoonnuimme lähtöpaikalle rinkkoinemme ja saappainemme. Tänä kesänä virta oli runsas, kuljetteli välillä omia aikojaan kulkuetta, jossa oli kolmattakymmentä venettä, kajakista kirkkoveneeseen.

Viimeisiin Vuotos-alueen asukkaista kuuluu Veikko Schroderus (kuvassa nuotiolla Tiihosen ja ministeri Hassin seurassa). Syksyllä YLEn tv-kanavalta nähdään tv-elokuva "Vuotoksen viimeiset", joka kertoo schroderusten elämästä Kemijoki Oy:n uhkaamalla maaperällä.

Sunnuntain puolella soutu seisahtui taas Kemin saarille, kasvistoltaan ja linnustoltaan ainutkertaiselle luonnonsuojelualueelle, joka niin ikään uhkaa jäädä altaan alle. Täällä kuultiin viimeisimmät tiedot Vuotoksen oikeuskamppailuista (kuvassa Heidi Hautala kertoo EU:n lähettämästä kanteesta Suomelle) ja kuunneltiin musiikkia, paistateltiin päivää ristiriitaisissa tunnelmissa. Poliitikot Hassi & Hautala olivat melko optimistisia, että Vuotos-asiassa on tulossa edistystä, ehkä piankin, mikäli Vuotos-alue saataisiin osaksi Natura-kaavoitusta. Sen sijaan paikalliset ihmiset olivat pessimistisiä siitä, miten pitkä oikeusprosessi Vuotoksesta on vieläkin edessä. Vuotos- liikkeen juristi vahvisti epäluulot: yhä uusia oikeuskierroksia on joka tapauksessa luvassa, joten vuoden 2001 soutu (kymmenes kerta) ei tule ehkä sittenkään olemaan voitonjuhla.

Soutu päättyi alas Kemijokea Pelkosenniemelle. Paikallista väkeä ei juurikaan näkynyt rannoilla, enemmän heitä taisi olla mukana soutajissa, sillä Kemijoki Oy:n takia Vuotos- altaasta on tullut kunnallinen kiistakapula: "Ihmiset on jo tuhottu, vielä yrittävät tuhota luonnonkin", kuittasi joku sunnuntain puhujista. Päivän palopuhujista ainoa, Esko- Juhani Tennilä, puki sen sanoiksi varsin siististi: etelän energiafirmojen (pääasiassa Fortumin) omistama Kemijoki Oy ryöstää pohjoisesta luonnonvarat energiaksi, mutta tekee ryöstöstään kunnallispoliittisen eikä ekologisen, ekonomisen tai edes sosiaalisen kysymyksen. Siksi eteläisten medioiden on helpompi unohtaa Vuotos ja metelöidä vaikkapa kiinalaisten patohankkeista tai siitä mitä tapahtuu Tonavalla.

Juuri ennen Vuotos-soutua satuin lukemaan "Viemärirotan muistelmista" Timo Harakan pitkää analyysiä Vihreästä liikkeestä ja puolueesta. Harakan kyynisyyteen Vihreiden opportunismista on helppo yhtyä, ja aika katkeria ääniä taisi kohdistua puolueeseen myös Vuotoksella. Toisaalta Vuotoksella käytyä on pakotettu tajuamaan, että Harakan kaltaiset kyynikot ovat juuri se mitä etelän ihmiset tarvitsevat voidakseen kääntää selkänsä ongelmille, jotka ovat niin kaukana pohjoisessa, ettei siellä Helsingin näkökulmasta asu enää ihmisiäkään… Vuotoksen kaltaiset ongelmat yläpihallamme ovat niitä, joihin on pakko mennä paikalle nähdäkseen ja kuullakseen, millaisen apeuden ja vastarinnan etelän aikeet herättävät, ja miten tutulta ja läheiseltä Vuotoksen luonto tuntuu jopa savolaisten muovikukkien keskellä kasvaneelle.

LISÄÄ TIETOA: Raportti vuoden 2001 soudusta

Raportti vuoden 1999 soudusta

Vapaa Vuotos -kotisivu

Soikkelin Bittein Saaret