SOIKKELIN ROOLIPELIELÄMÄ 1985-2010

Viime vuosien maailmoja

* Vuonna 2007 alkoi pitkä Serekritiaan ja Atsameen sijoittuva kampanja, joka on toistaiseksi katkolla nyt kesällä 2010. Tursaan Turilaat -ryhmän ovat muodostaneet nuori jousimies Aalo, pappi Helmer, bardi Gunnar ja miekkaneito Ellinor, tosin kaksi jälkimmäistä ovat korvautuneet myöhemmissä sessioissa vakaammilla (?) hahmoilla. Rope-sessioita on tarinoitu Tampereen Kalevassa, Hallilassa ja jälleen Kalevassa, erinäisten lape-sessioiden lisäksi.
Kampanjan ansiosta Serekritian maailmasta tuli vallan tiivis ja kiinnostava - antaen sopivan taustan keväällä 2010 ilmestyneelle fantasiaromaanilleni Kuninkaantekijät

* Vuosina 2004-2006 en ehtinyt juurikaan toimia roolipelaajana. Kirjoitin sentään arvostelun Beyond Role and Play -kirjasta sekä Mike Pohjolan roolipelikirjasta Myrskyn aika.
Viimeisin valmistettu ja ohjattu larppi pelattiin kesäkuussa 2004: "Suomen Suunnistavat Spiritistit". Seuraava suunnitteilla oleva dekkarilarppi on "Suljetun Osaston mysteeri". Näissä peleissä olin ja olen ensisijaisesti ohjaajana.

Keväällä 2004 pelautin yhden dekkarilarpeistani Turussa Aura-instituutin työntekijöille.

 

* kokeiltua: kevään 2002 avasi innoittavasti "Maagien kilta: lopun aika" -larppi, joka pelattiin 23.2. Mäntsälässä Kerava-järven rannalla. Baran Althum viihtyi ja oppi kiinnostavia asioita.

* kokeiltua: 5.1.2002 pelattiin "Panne Laihon testamentti" ja 3.6.2002 "Nörttien kosto" -dekkari. Syksyn 2002 tulee avaamaan "Vihreä kuolema" -dekkaritehtävä seitsemälle pelaajalle. Näihin peleihin löytyi innoitus ja konsepti viime Halloweenina pelatusta englantilaisesta MurderMystery-pelistä; Puistolan Kirjallinen Salonki suosittelee!

* kokeiltua: Kalevala 2002 -larppiin 7.4. osallistui lopultakin vain 7 pelaajaa, aiheena mafiamagiaa ja kalevalaisia noitia. Pelin maailmaa sietäisi kuitenkin kehitellä edelleen, esimerkiksi noitahierarkian ja loitsujärjestelmän sovelluksia.

* kokeiltua: Syksyllä 2001 pelattiin spektaakkelimainen "Seitsemän hunnun tanssi", mittava larppi, johon osallistuin Tito Gonzalesin hahmossa.

 

Roolipelaamiseni ja larppaamiseni historiaa

Aloin pelaamaan Samin kanssa ensimmäisiä roolipelejä joskus 1980-luvun puolivälissä, vaikkemme aluksi tarkalleen edes tienneet, millaisin säännöin ropea yleensä harrastetaan. Kirjoitimme ja ohjasimme pelejä toisillemme. DD ja ADD tulivat melko nopeasti esille, ja olisiko ollut myös RuneQuest. Tampereella 1980-luvun lopulla meillä oli yliopiston kautta muodostuneessa porukassa tiivis pelikausi:
Laardiloordien historia (joskus 1989-1990 tienoilla)

Sen jälkeen pelasin HurjaJoukko-nimisessä porukassa yhden syksyn, hyviä pelejä nekin, omaa materiaalia niistä pitäisi kerätä tähän johonkin...

Sitten olikin pitkä tauko, miltei viisi vuotta ilman pelaamista.
Viimein Helsingissä asuessa pelasin Puistolan Kirjallisessa Salongissa (larpeissa luotuihin) HyperBoreaan (=Atsameen) ja Serekritiaan sijoittuvaa pitkää kampanjaa, jossa olin itse pelinjohtajana. Tämä tapahtui joskus 2000-luvun vaihteessa.

[oheinen kuva on osa Nikkosen Raimon ottamaa valokuvaa Kirjamessuilta 2001]

Ensimmäinen larppi johon osallistuin, ehkä 1995, oli katastrofi, pelinjohtaja lähti häihin ja jätti pelaajat selviämään yksinään. Yllättävän hyvin me silti viihdyimme... Tampereen TYR oli kehyksenä sille, että larppaaminen pääsi vauhtiin yliopiston piirissä, itse osallistuin kolmen Hyperborea-larpin suunnitteluun ja ohjaamiseen, pelit muodostivat kokonaisuuden. Leppäsen Erkan kanssa on tätä pelimateriaalia edelleenkin muokattu... hitaasti...

(Hyperborean ja yleisesti larpin suunnittelun yhteydestä kertomaperinteeseen olen kirjoittanut kolumnin Spiniin)

Yllä: HB III -larpin uljas pelaajaporukka, takarivissä pisimpänä erottuu Erkka ja viiksekkäimpänä messiasta esittänyt Mäyrä.
Eturivissä säärtä vilauttaa Soikkeli itse

 

Kevättalvella 2001 järjestimme Sadun kanssa Tikkurilan lukiossa Troija-larpin ja hieman myöhemmin kirjoitin Puistolan Kirjalliselle Salongille dekkarilarpin, jossa oli pohjana vuonna 1990 Tampereella pelattu dekkariroolipeli; itse asiassa samaa konseptia oli kokeiltu (Frans Mäyrän ohjaamana) myös taideineiden laitoksen pikkujoulussa ja hyvällä menestyksellä. Samaa Kikkoman-dekkarilarppia pelautin vielä Turussa maaliskuussa 2001 ja uudelleen keväällä 2004.

 


Soikkelin tekstien arkisto | Soikkelin virtuaalinen koti | Soikkelin Bittien Saaristo